top of page
Resolutie
Een ​resolutie is een Google Docs bestand, waarin de Pre-Ambulatory Clauses en Operative Clauses van de stelling uitgebreid worden toegelicht aan de hand van argumenten en bronnen. Op het voorblad staat het volgende genoteerd: de commissie met bijbehordende stelling, de commissieleiders, de commissieleden, de planvorming & gezien hebbende per onderdeel. Let erop dat dit voorblad meer dan één pagina in gebruik zal nemen. Vervolgens vermelden jullie de Pre-Ambulatory Clauses, hierbij worden als het ware argumenten voor de stelling benoemt en door middel van deelargumenten en voorbeelden versterkt. Gebruik voor deze voorbeelden de juiste bronnen en vermeld deze op het voorblad. Het minimale aantal voor argumenten in de Pre-Ambulatory Clauses is 5. Wij verwachten in een resolutie 5 - 10 argumenten die behoren tot de Pre-Ambulatory Clauses. Het is echter zo dat wij liever sterke argumenten zien, dan zwakke. Om deze reden is er ruimte voor overleg. Daarnaast vermelden jullie de Operative Clauses, waarbij  jullie de verbeteringen/oplossingen na invoering van de stelling zullen uitleggen. Ook dit wordt versterkt door voorbeelden. Voor de Operative Clauses geldt hetzelfde minimale aantal van 5. 

De resolutie moet geschreven woorden in lettertype Average, met lettergrootte 11 & regelafstand 1,15. 


Opening speech
Het debat wordt geopend met de openingsspeech van de eigen commissie. In deze openingsspeech wordt het volgende benoemd: de stelling inclusief eigen toelichting, een voorbeeld met betrekking tot de stelling en de argumenten. Let erop dat de openingsspeech overtuigend moet zijn. Je schrijft als het ware een betoog. De minimale lengte van de openingsspeech bevat 1 A4'tje. 

Attack speech
Iedere commissie schrijft een attackspeech aan de hand van andermans resolutie. Gedurende de plenaire sessie van de andere commissie wordt de attackspeech door de eigen commissie voorgedragen. In de attackspeech moet duidelijk naar voren komen dat jullie het absoluut niet eens zijn met de stelling en waarom. 

Support speech
Ook de supportspeech wordt geschreven aan de hand van andermans resolutie en wordt gedurende de plenaire sessie van de andere commissie voorgedragen door de eigen commissie. Bij de supportspeech is het de bedoeling dat de stelling van de andere commissie wordt ondersteund. Geef hiervoor goede argumenten aan de hand van de resolutie of kom zelfs met een nieuw argument.

Closing speech
Deze speech wordt geschreven gedurende de plenaire sessie van de eigen commissie en reflecteert op het debat. De speech wordt voorgedragen aan het einde van de plenaire sessie. 

Onderstaand zijn bijlagen toegevoegd met voorbeelden. 
Voorbeeld resoluties
Voorbeeld speeches 
bottom of page