top of page

1 juni ~ debatdag 1

Binnenlandse Zaken
Asielzoekers zonder een geldige opleiding in Nederland moeten een startkapitaal krijgen van 5.000 euro. 
  • Op het moment dat vluchtelingen ons land binnenkomen is hun behaalde opleiding niet in alle gevallen meer geldig. Het volgen van een opleiding en/of studie is nou eenmaal erg duur. Het bedrag van 5.000 euro kan daarom aangewend worden voor bijvoorbeeld  omscholing of taalcursus. 

Buitenlandse Zaken
Bij de noodhulp die Nederland biedt, moet 50% van die hulp focussen op de mentale gesteldheid van de desbetreffende getroffenen. 
  • Noodhulp wordt verstrekt in de vorm van geld, goederen en personeel. In de praktijk gaat het meestal om het verlenen van onderdak voor ontheemden, medische zorg, voedsel, drinkwater, sanitatie, onderwijs, bescherming van kwetsbare mensen en herhuisvesting van getroffenen. Hierbij wordt er weinig tot geen hulp geboden voor de geestelijke zorg van de getroffenen. Met dit plan zal 50% van de hulp die geboden wordt, besteed worden aan bijvoorbeeld psychologen of zorgcoördinatoren.

Europese Zaken
Er moet een Neuro (Noord-Europese euro) en Zeuro (Zuid-Europese euro) worden ingevoerd.  
  • Het verschil tussen Noord-Europa en Zuid-Europa wordt op het gebied van de economie steeds groter. In het zuiden hebben ze nog steeds last van de vele schulden. Om dit verschil te verkleinen zouden de ‘‘spaarzame protestantse’’ landen in het noorden zich  moeten afscheiden van de ‘‘geldverspillende katholieken’’ in het zuiden en een eigen monetair stelsel invoeren, bestaande uit de 'Neuro' en 'Zeuro'. Bij dit monetair stelsel kunnen de deelnemers afspraken maken om zo hun eigen valuta te bedingen. 

Justitie
Vanaf 12-jarige leeftijd moet iedereen gelijk berecht worden.  
  • Tegenwoordig vinden er steeds meer incidenten plaats waar minderjarigen bij betrokken zijn. Denk bijvoorbeeld aan de moord op twee volwassen door drie minderjarigen in Den-Haag eind januari 2023. De maximale vrijheidsstraf die een rechter in het jeugdstrafrecht hiervoor kan opleggen bij kinderen van 14/15 jarige leeftijd is 1 jaar en bij kinderen van 16/17 jarige leeftijd is dit 2 jaar. Voor volwassen kan een levenslange gevangenisstraf worden opgelegd of een maximale tijdelijke gevangenisstraf van 30 jaar, terwijl dezelfde gebeurtenis plaatsvindt. Dit moet worden gelijkgesteld.

Klimaat
Elke maatregel met betrekking tot de verbetering van het klimaat moet niet worden weerhouden door economische factoren. 
  • Frequent lopen we tegen de keuze aan tussen een bloei in de economie of het voortbestaan van onze planeet. Neem als voorbeeld The Willow Project. Dit is een plan van een Amerikaans bedrijf om miljoenen liters aan olie uit de grond te halen in de Amerikaanse staat Alaska. Het boren van olie is schadelijk voor het milieu. Verder komt er een onvoorstelbare, grote hoeveelheid koolstofdioxide vrij bij de uitvoering van het project. Daarentegen biedt dit plan wel een groei van werkgelegenheid in Alaska waarbij veel geld verdient kan worden. Al met al stond de Amerikaanse president voor een keuze tussen economie of klimaat. 
​

2 juni ~ debatdag 2

Financiën
Producten uit de schijf van vijf moeten btw-vrij zijn en op andere voedselproducten moet een btw-percentage van 21% worden ingevoerd. 
  • Momenteel zit er op ieder voedselproduct een btw-percentage van 9%. Door middel van bovenstaande maatregel zouden de producten uit de schijf van vijf btw-vrij zijn. Op andere voedselproducten, zoals snoep en frisdrank, zal het btw-percentage worden verhoogd naar 21&. Onder de schijf van vijf vallen:
    • Groente en fruit. ​
    • Smeer- en bereidingsvetten. 
    • Vis, peulvruchten, vlees, ei, noten en zuivel. 
    • Brood, graanproducten en aardappelen. 
    • Dranken. 

Onderwijs
Een EHBO-cursus moet een verplicht examenonderdeel zijn in het voortgezet onderwijs. 
  • Veiligheid in ons land staat voor alles. Leerlingen zouden om die reden in elke situatie moeten weten hoe er juist gehandeld moet worden. Het onderdeel EHBO zal een verplicht handelingsdeel worden voor leerlingen op het voortgezet onderwijs.

Sociale Zaken
De AOW-gerechtigde leeftijd moet worden ingesteld op basis van het beroep wat het langst wordt uitgevoerd gedurende de werkperiode.  
  • De AOW-gerechtigde leeftijd is op dit moment vastgesteld op de leeftijd van 66 jaar en 10 maanden. Dit geldt momenteel voor personen geboren na 31 mei 1956 en voor 1 maart 1957. Bepaalde beroepen zijn een uitzondering en hebben een jongere AOW-gerechtigde leeftijd. Denk hierbij aan de brandweer met een AOW-leeftijd van 59 jaar en militairen hebben het recht op 5 jaar eerder pensioen dan de vastgestelde AOW-gerechtigde leeftijd. Er zijn echter genoeg zware beroepen die op het langste termijn worden uitgevoerd en de vastgestelde AOW-leeftijd hanteren. Volgens bovenstaande stelling gaat dat vanaf heden anders.

Volksgezondheid
Vanaf 21-jarige leeftijd moet het recht op pleegzorg een verlenging hanteren van maximaal 9 jaar.  
  • Momenteel is er recht op pleegzorg tot 21-jarige leeftijd. Onder bepaalde omstandigheden kan er een verlenging worden gehanteerd van maximaal twee jaar. Dit houdt in dat er tot 23-jarige leeftijd recht is op pleegzorg. Uit onderzoek is gebleken dat jongeren tussen 18-jarige en 30-jarige leeftijd het ouderlijk huis verlaten. Dit zou betekenen dat enkele pleegjongeren na 23-jarige leeftijd het ouderlijk huis moeten verlaten, terwijl zij hier misschien niet aan toe zijn.

Woongelegenheid
Het is noodzakelijk dat particuliere huurwoningen afgewend worden. â€‹
  • In 2018 was 47 % van de huurwoningen particulier verhuur. Het is echter het geval dat in de huidige woningcrisis het vinden van een huis al een redelijke opgave is. Door de huidige eisen aan het huren van een particuliere huurwoning, is het snel vinden van een huis bijna niet te doen. De woningen die momenteel gebruikt worden voor particuliere verhuur zou vanaf heden aangewend worden voor andere doeleinden, zoals sociale huurwoningen, bedrijfspanden of koopwoningen. 
bottom of page